foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Valve pokreće zvanični VKD3D-Proton za gejming na Linuxu

Valveov program za kompatibilnost Proton je već doneo mnogo novih mogućnosti za unapređenje gejminga na Linux distribucijama. Do sada je Proton omogućio aktivno igranje preko 6000 naslova za Linux preko gejmerske platforme Steam.

Nosioci ovog projekta su developeri iz tima Codeweavers koji su pokrenuli razvoj VKD3D za Wine kako bi omogućili kompatibilnost sa grafičkim API interfejsom Direct3D 12 (Windows) preko translacione biblioteke Vulkan. Paralelno sa njima Valve će raditi na forku VKD3D-Proton kako bi obezbedili podršku ove kompatibilnosti za Steam Play.

steam gaming linux
Skrinšot

Hans-Kritian Arntzen, developer Vulkana koji radi na razvoju ovog projekta je objavio ove repozitorijume na GitHub-u i tom prilikom je označio prioritete:

Performanse i kompatibilnost su važni ciljevi, na štetu kompatibilnosti sa starijim drajverima i sistemima. Moderne ekstenzije i funkcije Vulkana su stvorene tako da agresivno unaprede performanse i kompatibilnost. Preporučeno je korišćenje najnovijih drajvera koje možete da pronađete za najbolje korisničko iskustvo. Nazadna kompatibilnost sa samostalnim VKD3D API-jem nije cilj ovog projekta.
Hans-Kristian Arntzen
Developer Vulkana

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *