foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Rolling Rhino: Pretvorite svoj Ubuntu LTS u Rolling release

Verovatno ste primetili da glavne verzije Ubuntu distribucija imaju oznaku LTS (Long Term Support) koja označava dugoročnu podršku (na 5 godina) od strane izdavača. To znači da će vaš operativni sistem imati sve potrebne apdejte za ovaj vremenski period, jer će developeri kompanije Canonical raditi na optimizaciji Ubuntu-a.

Većina korisnika koji svoj operativni sistem koriste za svakodnevni rad, internet, zabavu i multimediju biraju LTS verzije zbog sigurnosti i stabilnosti. Sa druge strane, tehnički zahtevniji korisnici žele najnovije softvere i pečeve kako bi testirali nove mogućnosti. Na taj način developeri dobijaju potrebne povratne informacije o softverima i dalje razvijaju stabilne verzije aplikacija otklanjajući bagove i nedostatke.

ubuntu desktop
Kredit za fotku: Pixabay/guaxipo

Ideja

Izdanja Linux distribucija sa najnovijim kernelom i pripadajućim softverima se u informatičkom svetu zovu Rolling release. Poslovna politika Canonicala je takva da oni zvanično ne objavljuju ovakva izdanja za masovno korišćenje, pa se zajednica korisnika Ubuntu-a sama snalazi ukoliko žele da koriste ove mogućnosti.

Tako je grupa ljudi koja stoji iza podkasta Wimpy’s World napravila jednostavnu shell skriptu koja Ubuntu pretvara u rolling release tako što prati objavljivanje devel serija programskih paketa. Rolling Rhino je namenjen developerima Ubuntu-a i iskusnim korisnicima koji žele da nakon instalacije Ubuntu-a automatski prate nove apdejte naknadnih serija.

Koristeći ove mogućnosti i aktivno rešavajući probleme sa kojim se susrećete u korišćenju novih rolling release apdejta, Vi pomažete zajednici u razvoju budućih LTS verzija. Kao platforma za razmenu informacija o apdejtima, bagovima i popravkama koristi se Launchpad.

rolling rhino ubuntu
Skrinšot: Github/wimpysworld

Korišćenje

Sve što treba da uradite je da instalirate neki od Ubuntu desktopa sa dnevnih instalacija, dakle najnovije izdanje iz zvaničnih repozitorijuma. Kada pokrenete novu instalaciju koristite rolling-rhino da konvertujete softver sa LTS na rolling release.

git clone https://github.com/wimpysworld/rolling-rhino.git
cd rolling-rhino
./rolling-rhino

Dobićete nešto ovako kao odgovor:

Rolling Rhino 🦏
  [+] INFO: lsb_release detected.
  [+] INFO: Ubuntu detected.
  [+] INFO: Ubuntu 20.04 LTS detected.
  [+] INFO: Detected ubuntu-desktop.
  [+] INFO: No PPAs detected, this is good."
  [+] INFO: All checks passed.
Are you sure want to start tracking the devel series? [Y/N]

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *