foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Librem 14: Purism ima novi sjajni laptop

Purism je tehnološka kompanija osnovana 2014. godine od strane Todd Weaver-a, sadašnjeg generalnog izvršnog direktora. Pošto je on bio veoma zabrinut zbog eksploatatorskog pravca u kojem se kreće tehnološka industrija, odlučio je da pokrene kompaniju posvećenu slobodi, privatnosti i sigurnosti.

Poslovna politika kompanije Purism je takva da oni prodaju najmodernije hardvere sa svojim operativnim sistemom koji je orijentisan na zaštitu privatnosti i bezbednosti. PureOS je GNU/Linux distribucija sa GNOME desktop okruženjem razvijena za Librem računare i pametne telefone. PureeOS je rolling-release model zasnovan na Debianu, sadrži samo open-source softvere i nalazi se na listi Fondacije za slobodni softver (FSF).

purism librem 14
https://puri.sm/products/librem-14

Librem 14 „Drumski ratnik“

Librem 14 je naslednik prethodne generacije Librem 13 laptopa dizajniran na osnovu povratnih informacija kupaca. On zadržava sve  bezbednosne funkcije prethodnih generacija kao što su prekidači za onemogućavanje rada veb-kamere i mikrofona i podržava PureBoot, visokobezbedni firmver za pokretanje sistema.

Glavna karakteristika ovog laptopa je 14-inčni ekran od 1080p sa IPS panelom koji se zbog malog bezela uklapa u futprint prethodne generacije od 13,3 inča. Ostale karakteristike su:

  • Intel Core i7-10710U CPU sa 6 jezgra, 12 tredova
  • Intel UHD grafika koja podržava 4K video i 3D gejming
  • 32GB DDR4 memorije
  • Gigabit ethernet kartica sa ugrađenim RJ45 konektorom
  • Čitač memorijske kartice, USB 3.1 tip-A, USB 3.1 tip-C, 2 HDMI ulaza
  • Visokokvalitetno aluminijumsko kućište
  • Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem

Cena ovog fantastičnog uređaja u pretprodaji biće 1199 dolara, što je 300 dolara jeftinije od cene po kojoj će se prodavati u slobodnoj prodaji. Isporuka se očekuje u poslednjem kvartalu ove godine.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *