foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Njegovo Kraljevsko Veličanstvo Terminal

terminal_emulator
Skrinšot

Tačnije, Terminal Emulator (da, ima i prezime)… Verovatno najvažniji razlog zbog koga korisnici izbegavaju Linux distribucije opertivnog sistema. Navika je većine ljudi da koristi grafički korisnički interfejs (GUI) za upravljanje sistemom, manipulaciju fajlovima ili instalaciju/deinstalaciju softvera. Možda to i jeste lakši način, a možda i nije. Jer, kako možete znati šta se dešava na vašem sistemu ispod „haube”, tj. GUI-ja? Korišćenje terminala je jedini pravi način za administraciju sistema kojim ćete imati potpunu kontrolu nad računarom, suprotno od ustaljenog načina kojim zapravo kompjuter upravlja vama.

Pa, hajde onda da razjasnimo osnovne pojmove vezane za terminal kako bismo lakše shvatili način na koji ga možemo najpravilnije koristiti. Prvo, šta je terminal? Terminal Emulator je program koji zapravo glumi video terminal i njega koristimo za razmenu informacija sa operativnim sistemom, tj. kernelom. Kernel je jezgro operativnog sistema. Terminal drugačije zovemo command-line interface (CLI), odnosno interfejs za liniju komandi.

bash_terminal
Skrinšot

Command-line je linija naredbe kojom kažemo kernelu šta treba da radi. Interfejs terminala trpi samo jednu liniju komande istovremeno, dakle sinhronizovano. Na slici sam u komandnoj liniji naredio kernelu da mi objavi jezik terminala koji koristimo naredbom echo $0. Jezik kojim komuniciramo u Linuxu zove se bash. Bash je najkorišćeniji programski jezik za Linux terminal, ali ima i drugih, kao što su sh, ksh, zshPrompt je lokacija na kojoj unosimo komandne linije (u ovom slučaju to je [email protected]:~$).

Svako desktop okruženje (DE) ima svoj preinstalirani Terminal Emulator za svoje distribucije. Tako na Xfce-u imamo Xfce-terminal, Na KDE-u imamo KDE-konsole, na GNOME-u imamo GNOME-terminal itd. Osim ovih difoltnih rešenja, možemo instalirati third-party (od treće strane) terminale. To su softveri koje su razvili izdavači nezavisno od Linux distribucije i desktop okruženja, a koji su takođe open-source.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *