foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Mobian: Linux za pametne telefone

Cilj projekta Mobian je integracija standardne Debian distribucije sa Phone Shell (Phosh) projektom koji radi na određenim pametnim telefonima, kao što je Pinephone. Vremenom je ideja prerasla u minimizaciju specifičnih delova Mobiana, koji postaje grafički korisnički interfejs za Phosh.

Mobian dolazi sa instaliranim Phosh-om, Phone Shell softverom za pametne telefone koji je razvijen od strane kompanije Purism, tržišnog lidera za hardvere zasnovane na GNU/Linuxu i slobodnim softverima. Phosh je zasnovan na dobro poznatim modernim GNOME tehnologijama kao što su GTK, GSettings i Dbus pokrenutim na wlroots-u zasnovanim na wayland kompozitoru koji se zove phoc.

mobian gnu linux smartpjone
Skrinšot

Trenutno se Mobian može instalirati samo na Pinephone uređajima, ali se u skorije vreme očekuje razvoj kompatibilnosti i sa uređajima drugih proizvođača. Dalje širenje upotrebljivosti Mobiana na druge uređaje zavisiće i od zainteresovanosti naprednih korisnika softvera za mobilne smartfone.

Do sada je razvijeno na desetine aplikacija koje su preinstalirane u Mobian i mogu se slobodno koristiti. To su: Files fajl-menadžer, Calls za razgovore, Chatty za SMS poruke, GNOME Web (Epiphany) i Firefox ESR brauzeri, Forklift za preuzimanje video i audio fajlova, Mpv za reprodukciju audio i video fajlova, Fractal za grupni čet, Lollypop za slušanje muzike, Shortwave za slušanje radija, Maps za mape i lokacije i razni klijenti za popularne platforme.

mobian gnu linux smartphone
Skrinšot

Treba napomenuti da je Mobian još uvek daleko od neke šire upotrebe, ali će se dalje razvijati zahvaljujući zajednici korisnika Linuxa. To je normalan put razvoja open-source projekta. Trenutni problemi su vezani za rad RAM memorije, nestabilnost Wi-Fi veze, instalacija apt-key ključa za Mobian repozitorijume itd. Međutim, niko ne sumnja da će se Mobian dalje brzo razvijati i u svetu pametnih telefona postati ono što je Debian u svetu desktop računara.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *