foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Linux na Windowsu!? Blasfemija!

Kao što je svima već poznato, Microsoft je prošle godine otvorio podsistem za korišćenje Linux distribucija na svom Windows operativnom sistemu. Nakon što su godinama anatemisali i ignorisali tržište slobodnih i open-source softvera, top-menadžeri Microsofta su sada izašli sa izjavama kako su pogrešili u procenama i kako je open-source budućnost informatičkog razvoja. Da li im je stvarno trebalo toliko vremena da shvate to ili im je zapravo odgovarao monopolistički položaj na tržištu softvera?

linux_on_windows
Skrinšot

Možemo samo da nagađamo koji su stvarni motivi za ovakav preokret u ideologiji najvećeg svetskog softverskog giganta. Da li žele da preuzmu i korisnike Linuxa pod svoje i tako zaokruže apsolutnu tržišnu dominaciju ili su identifikovali sve mane i slabosti svog flegšipa Windows 10. Jer sada svi znaju sa kakvim se problemima njegovi korisnici suočavaju prilikom apdejta novih verzija koje zakrpe jedan kvar, a stvore nekoliko novih bagova.

To je verovatno i najveći razlog zbog čega sve više korisnika prelazi sa Windowsa na Linux distribucije. Naravno, ne ide im u prilog ni to što su obustavili podršku za „sedmicu”, kao ni teorije zavere koje kruže o osnivaču kompanije. Najnovije analize tržišnog učešća pokazuju da je u prethodnih par meseci udeo koji zauzimaju Linux operativni sistemi dvostruko uvećan na štetu Windowsa, iako je još uvek veoma mali (3,17%). Baš u vreme kada su u Windowsu otvorili svoja vrata i raširili ruke prema open-source tržištu. ŠKK?

os_market_share
Skrinšot/Izvor: netmarketshare.com

Zašto bi neko uopšte instalirao Linux distro na Windows 10 mašinu? Kao kad bi ugradili Ferrarijev motor sa sve Ferrarijem na neki šleper!? Pa na Linuxu to godinama radimo obrnuto. Vozimo moćni Linux, pa kada treba da ponesemo neki veći teret (čitaj: da pokrenemo Windows program) mi ga instaliramo na virtuelnu mašinu. To je logični sled događaja. A sada top-menadžment Microsofta želi da preokrene situaciju ponovo u svoju korist da ne bi izgubili još tržišnog udela.

Sada ispada da je upotreba više operativnih sistema na jednoj mašini nekakva velika novina u svetu kompjutera i da treba da budemo zahvalni velikodušnim top-menadžerima Microsofta što su nam to omogućili. Još jednom se pokazuje ono što je već godinama očigledno: ono što je u Windows svetu novost, kod Linuxa je već dugogodišnji standard. U svakom slučaju, biće veoma interesantno ispratiti sve promene u svetu informacionih tehnologija u narednom periodu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *