foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Linux Mint 20 Ulyana: Nova zvezda na Linux nebu

Ubrzo nakon objavljivanja beta verzije najnovijeg izdanja Linux Minta, počela je distribucija i LTS verzije sa dugoročnom podrškom od pet godina, do 2025. godine. Verovatno i najvoljeniji Linux distro u celokupnoj zajednici je tako dobio i priliku da osvoji još više novih korisnika, jer ono što nudi je zapravo odgovor na ono što su korisnici tražili od developera. „Klement i ekipa“ su i ovaj put obavili fantastičan posao i unapredili ionako odličan operativni sistem novim mogućnostima, pritom poštujući filozofiju slobodnih softvera.

linux mint 20 ulyana
Linux Mint pozadina

Prva stvar koja karakteriše novi Linux Mint je ukidanje Chromiuma i Snap prodavnice, oko čega se digla i najveća prašina pre objavljivanja nove verzije. Naime, instalacija aplikacija iz Snap prodavnice preko Chromium brauzera neće biti omogućena po difoltu, ali će korisnici dobiti mogućnost da sami instaliraju snapd po svojoj volji. S obzirom na neslaganje vodećih developera Minta sa poslovnom politikom Canonicala, ovo je i najkorektnije rešenje kojim će korisnici imati slobodan izbor, što je i suština ideologije njihove zajednice.

Druga vest koja će najviše obradovati korisnike je unapređenje performansi glavnog Cinnamon fajl-menadžera Nemo-a prilikom transfera fajlova, kao i uvođenje nove aplikacije Warpinator. Ova aplikacija omogućava korisnicima deljenje fajlova sa umreženim uređajima preko LAN-a. Novi Mint se u upravljanju sistemom ponaša veoma efikasno i spretno i omogućava tečni rad korisnika.

Nove promene su primetne i u korisničkom interfejsu Minta, gde je očigledan uloženi trud na poboljšanju doživljaja i iskustva korisnika. Najprimetnija promena je u vizuelnom izgledu Tray-a, pomoćnog menija sa iskačućim notifikacijama. Osim novog dizajna pripadajućih ikona, uvedena je i nova mogućnost upravljanja skrolovanjem miša.

Skrinšot

Što se tiče ostalih novih dizajnerskih rešenja, ona su naročito rezervisana za Cinnamon, glavno desktop okruženje koji su developeri razvili specijalno za Mint. U novoj verziji imamo nove palete boja za nove teme, kao što su yellow i aqua. Kada otvorite prozor dobrodošlice posle logovonja, odmah imate mogućnost podešavanja vizuelnog izgleda desktopa. Prvi izbor je izbor paleta boja za foldere i prekidač za izbor između svetlog i tamnog moda. Pored toga, dostupan je i izbor brojnih wallpapera.

linux mint 20 ulyana
Skrinšot

Linux Mint dolazi sa osnovnim desktop okruženjem Cinnamon 4.6, Linux kernelom 5.4 i bazom paketa Ubuntu 20.04. Fajl za instalaciju ovog sjajnog distroa možete preuzeti ovde: 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *