foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Linux kernel će izbaciti rasno neosetljive termine iz koda

Linus Torvalds je potvrdio planove da se rasno osetljive reči kao što su „master“ (gospodar) i „slave“ (rob) zamene društveno prihvatljivim terminima kao što su „primary“ (primarni) i „secondary“ (sekundarni). U skladu sa pokretom Black Lives Matter i u svetlu svetskih društvenih događaja koji su podigli svest o rasnoj neosetljivosti, uprava Linuxa je odlučila da isprati niz organizacija u tehnološkom sektoru koji razmatraju terminologiju korišćenu u programima.

linux terminal black lives matter
Skrinšot

Glavni čovek Linuxa je tako ažurirao vodič za generalni stil kodiranja sa obavezom da se zamene termini koji mogu biti rasno neosetljivi i da im se odrede alternative. Torvalds je predložio da se setovi master/slave (gospodar/rob) zamene setovima primary/secondary (primarni/sekundarni) ili main/subordinate (glavni/pomoćni). Ostale opcije su controller/device (kontrolor/uređaj), leader/follower (vođa/pratilac) i director/performer (upravnik/izvođač), ali nijednom od ovih predloga nije data prednost u odnosu na ostale.

Osim ovog seta, još je preporučeno uklanjanje izraza „blacklist“ (crna lista) i „whitelist“ (bela lista) i njihova zamena setovima termina denylist/allowlist (lista odbijanja/lista prihvatanja) i blocklist/passlist (lista za blokiranje/lista za dozvolu), gde god je to moguće.

linux_logo

Korišćenje termina će u budućoj  programerskoj praksi biti inkluzivnije i vodiće se računa o rasnoj osetljivosti. Top-developeri iz najuglednijih svetskih tehnoloških kompanija su se složili da nije neophodno korišćenje termina koji bi mogli biti uvredljivi i da se ubuduće koriste termini isključivo iz tehnološkog sveta.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *