foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Linux 5.7: Novi kernel sa novim mogućnostima

linux_kernel

Stigla je nova glavna verzija Linux kernela sa oznakom 5.7, ali šta se zapravo promenilo? Poštujući tradiciju prilikom objavljivanja nove verzije, oglasio se i Linus Torvalds, tvorac Linuxa.

,,Dobili smo velike promene u verziji 5.7, kao i obično, ali ono što je za nas obično, iako izgleda normalno, je prilično očigledna velika promena i znači: skoro 14 hiljada nepovezanih pojedinačnih promena od blizu dve hiljade developera.“

linux_kernel_latest_release
Skrinšot/www.kernel.org

Ovo su najvažnije promene koje su uključene u novu verziju Linuxa:

1. Nova podrška za uređaje sa ARM procesorima

Linux 5.7 predstavlja nekoliko poboljšanja za 64-bitnu ARM arhitekturu kao što je ekstenzija za proveru identiteta u kernelu koja je ranije bila ograničena na korisnički prostor. Pored toga, nova verzija kernela podržava nove uređaje zasnovane na ARM arhitekturi, kao što su Qualcomm Snapdragon 865 i Pine64 uređaji.

2. Novi exFAT Samsungov drajver

Od kako Microsoft deli patente vezane za njihov fajl-sistem, Linux zajednici je omogućeno da koristi exFAT formatirane fleš drajvere i SD kartice na Linux desktopu. Najveća zahvalnost za to ide Samsungovim inženjerima koji su izgurali poboljšani exFAT kod za kernel 5.7 i omogućili zadovoljavajuću exFAT podršku za Linux.

3. Poboljšani interfejs za I/O_uring

IO_uring je novi I/O interfejs sa visokim performansama za Linux koji je uveden u verziji Linuxa 5.1 i od tada je nastavljen sa nekoliko novih funkcija i optimizacija. U najnovijoj verziji kernela otklonjeni su bagovi i uvedena su dodatna poboljšanja i unapređenja.

4. Podrška za zonirane blok uređaje u Btrfs-u

Nastavljajući sa gradnjom Btrfs fajl-sistema, novi kernel donosi nekoliko ključnih apdejta i popravki, kao što su brisanje subvolumena u ioctl-u, fajlove po meri za inode, leak detector za root i dr.

5. Bolja podrška za HDR/OLED monitore

Za AMDGPU drajver koji podržava moderne OLED i HDR ekrane Linux 5.7 ima Display Core pečeve koji omogućavaju upravljenje pozadinskim osvetljenjem koristeći Display port AUX kanal sa funkcijom samoosvežavanja panela (PSR).

6. Nova nadogradnja zvučnih drajvera

Za zvučni podsistem Linux 5.7 ima nekoliko ALSA Core, ASoC, HD-audio i USB-audio unapređenja, kao što su nova hardverska podrška za Amlogic GX, Meson 8/8B, T9015 DAC, široki DSL/PON, IngenJZ4760/JZ4770, i Realtek RL6231. Pored toga, optimiziran je i HDMI priključak za rukovanje u HD audio drajverima i dodaje kvirkove za Realtek codecs, Motu, Kingston i Presonus.

7. Nadogradnja F2FS i XFS fajl-sistema

Novi kernel donosi podršku za Zstd kompresiju F2FS fajl-sistema, kao i novi kernel (ioctl) za sam fajl-sistem i prikaz vremena postavljanja u debugfs. XFS takođe vidi broj promena koje dolaze u dva dela za čišćenje koda, poboljšane validacije metapodataka i druge ispravke za bagove. Glavna novina u XFS-u je inicijalna priprema za onlajn popravku i proveru fajl-sistema.

8. Podrška za brzo punjenje preko USB-a za Eplove iOS uređaje

Prethodna verzija kernela 5.6 donela je inicijalnu podršku za USB4 zasnovane na Intelovom ThunderBolt-u. Sada Linux 5.7 uvodi novi drajver za podršku brzom punjenju preko USB-a za Apple iOS hardver. Tu su još dodati i drugi USB i PHY drajveri koji će koristiti za podršku za iOS.

9. Mali drajver za dugme za uključivanje/isključivanje

Dolazeći do ACPI napredne konfiguracije za interfejs napajanja, Linux 5.7 sadrži mali drajver za upravljanje napajenjem na virtuelnim mašinama. To je simulirani SCPI prekidač od strane VM-a za gostujući kernel preko koga šalje signal init procesu. Ovaj drajver ima za cilj smanjenje vremena pokretanja i smanjivanje složenosti VM slike.

10. Ostale promene u Linuxu 5.8
  • Dodata split lok detekcija
  • Podrška za termički pritisak planera
  • Poboljšano rukovanje pri pokretanju EFI sistema
  • Bolja tačskrin podrška za starije Intel tablete
  • Poboljšane performanse za opensors platformu za skladištenje Ceph
  • Intel Gen12/Tiger Lake grafička omogućena po difoltu

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *