foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Linux 5.6 je na izmaku. Apgrejdujte se na 5.7

Kada se Linux kernel 5.6 pojavio u martu 2020. doneo je mnogobrojna pobolljšanja, kao što je ugrađena podrška za Wireguard i top-notch, brz, moderan i bevbedan VPN tunel za povezivanje sledećih generacija Linux mašina. Međutim, sada je ova verzija proglašena za EOL (End-of-Life) i više neće dobijati apdejte i sigurnosne popravke.

Između ostalog, Linux 5.6 nam je doneo podršku za USB4, za AMD Pollock, termalni drajver za hlađenje CPU-a, inicijalnu podršku za smart zvučnike Amazon Echo, novi fajl sistem Zonefs, podršku za F2FS i inicijalnu podršku za CPU za AMD Ryzen Zen 3.

Linux_kernel_end_of_life
Kredit za mokap: graphicsfuel.com

Iako je najverovatnije da vaša Linux distribucija uopšte i ne koristi ovaj kernel zato što nema stabilnu dugoročnu podršku, treba da znate da ga nikada nećete ni koristiti. Poznati Linuxov kernel developer Greg Kroah-Hartman je prilikom objavljivanja apdejta verzije 5.6.19 na Linux kernelovoj mejing listi saopštio:

„Objavljujem izlazak kernela 5.6.19. Svi korisnici ovog kernela moraju da ga apgrejduju. Pazite, ovo je POSLEDNJE 5.6.y izdanje koje ćemo napraviti, pa vas molimo da se prebacite na 5.7.y tree odmah. On je sada end-of-life.”

linux_kernel_latest_release
Skrinšot

Tako da, ako koristite Linux distribuciju koju podržava Linux kernel 5.6, trebali bi da je što pre apgrejdujete na 5.7. Ako to niste u stanju da učinite odmah, onda bi bilo najbolje da apdejtujete na 5.6.19, koji je poslednja verzija serije.

Najnovije karakteristike kernela 5.7 možete pogledati ovde.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *