foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Koji je najbolji Linux desktop?

Ono što pravi razliku između hardkor korisnika Linuxa i opšte prihvaćenosti i popularnosti kod korisnika je desktop okruženje. Naprednim korisnicima i sistem administratorima vizuelni izgled i doživljaj najčešće nije bitan, dok na drugoj strani, za većinu korisnika je vizuelni izgled i lakoća korišćenja najbitniji faktor za izbor softvera.

Desktop okruženje je skup programa koji pokreće operativni sistem kroz grafički korisnički interfejs (GUI). Prostim jezikom rečeno, desktop okruženje je ono što vidimo na ekranu i što doživljavamo kroz dizajnirani stil menija, panela, dokova, ikona, fajlova, foldera i pokazivača miša. U njemu je određeno i šta će fajl sistem koristiti od podrazumevanih aplikacija za svaku aktivnost na računaru.

linux_desktop
Kredit za mokap: Freepik/rawpixel.com

Pošto je opšte poznata stvar da se o ukusima ne raspravlja, desktop okruženja ćemo rangirati po njihovoj popularnosti.

1. GNOME

GNOME je Free i open-source desktop okruženje za Unixolike operativne sisteme. Naziv GNOME je skraćenica za Gnu Network Object Model Environment, ali je akronim odbačen zbog neslaganja sa vizijom projekta. GNOME je deo GNU projekta koji je stvorio The GNOME Project, udruženje volontera i open-source kompanija, među kojima je najveće ime Red Hat. GNOME 3 je osnovni desktop za većinu distribucija, među kojima su Debian, Ubuntu, Fedora, Pop! OS, Red Hat i SUSE Enterprise izdanja itd.

2. XFCE

Xfce ili XFCE je Free i open-source desktop okruženje za Linux i BSD operativne sisteme. Cilj Xfce-a je da bude brz i lagan, ali istovremeno i vizuelno privlačan i lak za korišćenje. Xfce sprovodi tradicionalnu Unixovu filozofiju modularnosti i ponovne upotrebljivosti. On sadrži nekoliko odvojenih spakovanih delova koji zajedno funkcionišu kao desktop okruženje. Poput GNOME-a, i Xfce je zasnovan na GTK tulkitu, ali nije GNOME-ov fork. Distribucije koje imaju Xfce kao osnovni desktop su MX Linux, Manjaro, Xubuntu, Linux Lite, BackBox, Devuan itd.

3. KDE Plasma

KDE je međunarodna zajednica za slobodni softver koja razvija Free i open-source softvere. Kao centralno razvojno čvorište, oni nam obezbeđuju alate i resurse koji omogućavaju zajednički rad na razvoju softvera. Plasma desktop je najpoznatiji i prepoznatljiv projekat KDE zajednice i predstavlja osnovno desktop okruženje za mnoge distribucije, kao što su KDE Neon, Manjaro KDE Edition, KaOS, Kubuntu, openSUSE itd.

4. Cinnamon

Cinnamon je Free i open-source desktop okruženje za X Window System koji proizlazi od GNOME 3 ali poštuje tradicionalne konvencije desktop metafore. Cinnamon je primarno desktop za Linux Mint distribuciju, ali je dostupan kao opcija i za druge Linux distribucije. Nastao je kao produkt nezadovoljstva korisnika zbog odbacivanja tradicionalnog desktop iskustva od strane GNOME-ovog razvojnog tima kada je objavljen GNOME Shell.

5. MATE

MATE je desktop okruženje sastavljeno od Free i open-source softvera za Linux i BSD operativne sisteme. Stefano Karapetsas, korisnik Arch Linuxa iz Argentine započeo je  MATE projekat da bi nastavio korišćenje GNOME 2 desktopa. To je bio način da pruži negativan odgovor na prihvatanje GNOME 3 i bunt protiv zamene tradicionalnog taskbara modernim GNOME Shellom.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *