foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Koji je najbolji fajl menadžer za Linux?

Upravljanje fajlovima je jedna od osnovnih funkcija u operativnom sistemu svakog računara. Nakon mnogo godina korišćenja komandne linije terminala, korisnici savremenih Linux distribucija imaju mogućnost da koriste grafički korisnički interfejs za obavljanje ovih poslova.   

Savremeni fajl menadžeri za Linux dolaze sa desktop okruženjem Linux distribucije koju koristite. Oni su dizajnirani tako da se svojim vizuelnim izgledom prilagođavaju sveukupnom utisku u korišćenju određenog desktopa, odnosno distribucije. Međutim, oni nisu identični ni kada su u pitanju tehničke karakteristike i performanse.

linux fajl menadžer

Hajde da pogledamo koja su rešenja developeri razvili za grafičke fajl menadžere u najpopularnijim desktop okruženjima:

1. Konqueror

konqueror file manager

Konqueror je fleksibilan i veoma moćan fajl menadžer sa hiljadu mogućnosti. On će Vam omogućiti sve što poželite da uradite sa svojim fajlovima jednostavnom drag&drop metodom. Jer, osim što je fajl menadžer, Konqueror je i veb brauzer, pa na taj način omogućava punu funkcionalnost u upravljanju fajlovima i na internetu, a ne samo u internoj mreži. Developeri volonteri KDE-a su ovaj svoj fantastični softver nazvali „švajcarski vojni nož“ zbog velikog broja mogućnosti.

2. GNOME Files (Nautilus)

gnome files file manager

Nautilus je zvanični fajl menadžer za GNOME desktop okruženje. Jasan i jednostavan interfejs je glavni razlog popularnosti ove aplikacije. Nakon što je Ubuntu preuzeo Nautilus od Eazela, on dobija ovaj fini dizajn sa minimalističkim esencijalnim funkcijama. Međutim, postoje brojni dodaci za Nautilus koje možete preuzeti sa interneta i napraviti veoma ozbiljnu aplikaciju za upravljanje fajlovima.

3. Dolphin

dolphin icon

Dolphin je slobodan softver otvorenog koda i difoltni fajl menadžer za KDE desktop okruženje. Dolpin je naslednik Konquerora, ali zapravo predstavlja njegovu pojednostavljenu i našminkanu verziju. Developeri KDE-a su razvili Dolphin na zahtev korisnika koji se nisu baš najbolje snalazili sa njegovom kompleksnošću. Kao odgovor, KDE je odbacio web ulogu prethodnika i zadržao samo funkcije internog fajl menadžera.

4. Thunar

thunar icon

Thunar je fajl menadžer za Linux i druge unixolike sisteme inicijalno stvoren za korišćenje GTK+ 2 tulkita koji je kasnije portovan na GTK+ 3. Prvi put je korišćen u izdanju Xfce desktopa verzije 4.4 RC1. Thunar nije toliko popularan kod korisnika, ali je veoma funkcionalan i lak za korišćenje. Dolazi sa osnovnim funkcijama i mogućnostima za nadogradnju dodavanjem plagina. Može se instalirati na bilo koje desktop okruženje i ne zauzime preveliki prostor u memoriji sistema.

5. Nemo

nemo icon

Nemo je zvanični fajl menadžer za Cinammon desktop okruženje i predstavlja fork Nautilusa, odnosno GNOME filesa. Kao difoltni menadžer za Linux Mint veoma je popularan kod korisnika. On sadrži sve karakteristike koje su imale prethodne verzije Nautilusa, veoma je brz i intuitivan. Izlaskom Linux Minta 20, uklonjeni su i nedostaci u eksportovanju i importovanju fajlova na spoljne drajvove, pa sada ima sve predispozicije da prevaziđe svog prethodnika.

Treba napomenuti da osim ovih zvaničnih fajl menadžera, postoje i third-party softveri za upravljanje fajlovima razvijeni od strane nezavisnih izdavača. Najpoznatije takve aplikacije su: GNU Midnight Commander, Krusader, PCManFM, XFE, SpaceFM, Polo, PCMan itd. 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *