foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Koje su najbolje besplatne PC-igre za Linux?

Angažovanjem kompanije Valve i ekipe developera Codeweavers korisnicima Linuxa je omogućen pristup velikom broju PC-igara preko gejmerske platforme Steam. Kreiranjem Protona koji se zasniva na aplikaciji Wine ukinut je monopol Windowsa i oslobođen najveći deo tržišta PC-igara za Linuxaše. Igre za Linux se na Steamu prodaju isto kao i za druge distribucije operativnog sistema, ali su u ponudi i igre koje možete besplatno preuzeti i igrati.

Ovi softveri su veoma laki za korišćenje i prilagođeni su svim korisnicima. Osim specijalizovanih Linux distribucija za gejming, kao što su SteamOS, Game Drift, Fedora Games i Ubuntu GamePack, veliki broj Linux distribucija dolazi sa preinstaliranom aplikacijom Steam (Manjaro, Ubuntu…). Da biste aktivirali kompatibilni lejer Proton dovoljno je samo da u podešavanjima čekirate opciju Enable Steam Play for all other titles.

besplatne linux igre
Skrinšot

Najpoznatiji naslovi koji su trenutno besplatno dostupni preko Steama i Protona su:

1. Counter Strike: Global Offensive

cs:go logo

Counter Strike: Global Offensive (CS: GO) je evolucija klasične Counter Strike serije koju je Valve prvi put predstavio pre 19 godina. Ova nova verzija franšize održava isti stil režima igranja igara koji je nasleđen od svojih prethodnica, sa dodatim novim mapama, novim naoružanjem, gomilom sadržaja i Steam Workshop funkcijom koja omogućava veći nivo kreativnosti. To je jedna od najboljih akcionih igara koje postoje danas, u kojoj se profesionalni eSport igrači takmiče jedni protiv drugih za velike nagrade, slavu i popularnost.

2. Dota 2

dota2 logoDota 2 je besplatna MOBA igra koju je objavila Valve korporacija. U ovom nastavku veoma popularnog Warcraft 3 moda Defense of the Ancients udružićete se sa još četiri osobe kako bi se suočili sa igračima iz celog sveta. Ovde imate izbor od 100 različitih karaktera i ajtema za igru u stilu koji vama odgovara. Dota 2 sadrži konstantne apdejte koje menjaju balans igre, tako da uvek imate nešto novo da naučite da biste stekli prednost nad svojim protivnicima.

3. Team Fortress 2

team fortress 2 logo

Team Fortress 2 daje igračima opciju izbora od devet različitih klasa sa različitim stilovima igre i prednostima reprodukcije.  Pored toga što se takmičite kroz velike mečeve za više igrača, igra se redovno ažurira novim zvaničnim sadržajem kao i Steam Workshopom kako bi se održala svežina reprodukcije igre.

  • 4. War Thunder

war thunder logo

War Thunder je uzbudljiva, masivna igra za više igrača koja se može reprodukovati na svim platformama potpuno besplatno. Ova igra daje igračima mogućnost da učestvuju u velikim vojnim bitkama na zemlji, u vazduhu ili na moru sa igračima širom sveta. Imate izbor od preko 1.000 vozila sa velikim brojem raznog oružja i borbenim situacijama. War Thunder predstavlja jednu od najsveobuhvatnijih vojnih igara koje su ikada napravljene.

5. Crusader Kings II

crusader kings II logo

Crusader Kings II je srednjevekovna strategija izgrađena na čvrstim temeljima postavljenim originalnom igrom, odnosno prvim delom. S obzirom na brojne istorijske ličnosti koje se pojavljuju, moći ćete da doživite njihove legendarne priče i istovremeno sami napravite svoju priču. Mešavina srednjevekovne simulacije i velike strategije čini ovu igru prilično komplikovanom, ali ako odvojite vreme da razumete sve što ona nudi, bićete nagrađeni hiljadama ugodnih sati igranja koje uvek predstavljaju novi izazov.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *