foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Kako pripremiti instalaciju: MBR ili GPT? BIOS ili UEFI?

Nove verzije Linux distribucija dolaze sa jednostavnim i intuitivnim instalerom sa grafičkim interfejsom, ali opet neke stvari zadaju glavobolju novim korisnicima. Najveći problem kod većine njih se odnosi na podešavanje particija na hard-disku, odnosno SSD-u. Ono što je većini jasno je da je za instalaciju Linux distribucije operativnog sistema neophodno imati dve particije, jednu pokretačku (boot) i jednu za fajl-sistem (root) i skladišenje.

Particija za pokretanje Linuxa mora imati tačku postavljanja (mount point) označenu sa boot i efi ekstenzijom, dok je ekstenzija za skladišne particije ext4. Ova ekstenzija sa oznakom ext4 je četvrta generacija Linuxovog fajl-sistema i naslednica prethodne ext3 ekstenzije particija. Broj ext4 particija koje korisnik može imati je neograničen od strane softvera (svaka particija može imati potparticije) i zavisi samo od veličine Vašeg skladišnog prostora.

Kredit za fotku: Unsplash/Vincent Botta

Izbor strukture particija

Način na koji ćete particionirati Vaš hard(stabilni)-drajv ne zavisi isključivo od Vaših želja, već i od mogućnosti Vašeg računara. Dok stari računari imaju podršku za BIOS pokretački softver, novije mašine su kompatibilne sa UEFI standardom ili podržavaju oba interfejsa (malo stariji računari). Izbor strukture Vaših particija morate prilagoditi preinstaliranim firmverima na Vašem kompjuteru, dakle MBR za BIOS ili GPT za UEFI.

MBR (Master Boot Record) šema je predstavljena davne 1983. godine i sastoji se od bootloadera i logičkih particija. Ova šema je ograničena na maksimalno 2TB skladišne memorije i na samo 4 primarne particije. Ukoliko želite da imate više particija morate da imate proširenu (extended) particiju (od primarnih) i na njoj logičke potparticije.

GPT (GUID Partitin Table) je novi standard za moderne robusne sisteme i nema ograničenja za skladišni prostor hard-diska. Broj logičkih particija u ovoj šemi može biti ograničen samo operativnim sistemom i ne morate kreirati proširene particije. GPT takođe ima određenu zaštitnu ulogu u identifikaciji oštećenih fajlova i njihovom oporavku.

instalacija linuxa
Libreoffice Calc spredšit

Kako odabrati šemu?

Pogledajte specifikaciju Vašeg računara. Ako imate stariji računar sa Legacy BIOS firmverom morate koristiti MBR strukturu. Ako imate relativno nov računar možete sami da birate šemu, samo podesite BIOS ili UEFI interfejs. Najnoviji računari zahtevaju GPT strukturu kao najbolje i najsavremenije rešenje.

I još jedna stvar. Ukoliko instalirate MBR šemu na starijem računaru sa manje od 4GB RAM memorije, biće Vam neophodna i swap particija. Ona će služiti kernelu kao virtuelna memorija u slučaju nedostatka RAM memorije za neke zahtevnije procese.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *