foss_banner

Ejbre

Linux magazin

GnuCash 4.0: Moćan alat za preduzetnike

GnuCash je lični računovodstveni softver za fizička lica, preduzetnike i mala preduzeća sa slobodnom licencom GNU GPL, dostupan za korisnike svih operativnih sistema. Dizajniran je tako da bude lak za korišćenje, ali moćan i fleksibilan i omogućava Vam praćenje bankovnih računa, akcija na berzi, prihode i rashode. Kao brz i intuitivan program zasnovan na profesionalnim računovodstvenim principima, korisnicima omogućava računsko poravnjanje između knjiga i glavnih izveštaja.

Glavne mogućnosti koje karakterišu ovaj sjajni softver su:

  • Dvojno knjigovodstvo
  • Knjigovodstvo akcija/obveznica/fondova
  • Knjigovodstvo za mala preduzeća
  • Izveštaji i grafičke tabele
  • Zakazane transakcije
  • Finansijske kalkulacije
program za knjigovodstvo
Kredit za fotku: Unsplash/Carlos Muza

Šta je novo u verziji 4.0?

Najnovija verzija GnuCasha sa oznakom 4.0 ima novi dijalog za transakcijske asocijacije koji omogućava podešavanja, promene i brisanje asocijacija. Umesto inicajala koji su označavali asocijacjiu, sada se pojavljuju simboli u kolonama transakcijskih asocijacija. Njima se sada mogu dodati računi, kreditne beleške, fakture i vaučeri.

Praktične novine su uvedene i u pretraživačima prilikom kucanja i u izvršnom terminalu gnucash-cli, tako da sada možete dobijati izveštaje i preko komandne linije. Što se tiče grafičkog interfejsa, sada je omogućeno učitavanje lokalnih templejta sa lokalnim jezikom i valutama koji su drugačiji od osnovnog korisničkog interfejsa.

Osim toga, sada možete širinu unosa u kolone za fakture, račune i vaučere da podesite kao difoltne za svaki tip dokumenta. GnuCash 4.0 podržava importovanje novih verzija dokumenata sa najvažnijim ekstenzijama fajlova koje se koriste u današnjem računovodstvu. Ovom verzijom će GnuCash sigurno zadovoljiti potrebe korisnika iz segmenta preduzetnika i malog biznisa.

Preuzimanje i instalacija

Preuzimanje GnuCasha možete obaviti sa njihove zvanične stranice https://www.gnucash.org/download.phtml. Preporuka developera je da korisnici Linuxa preuzmu GnuCash preko svoje distribucije i zvaničnih paket menadžera. Ukoliko ipak želite da preuzmete sa sandboxa možete to da uradite preko sledećeg  flatpak linka:

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *