foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Gejming na Linuxu!? Zašto da ne?

Nekada najveća prepreka za kompjuteraše da potpuno pređu sa Windowsa na Linux je bila ograničenost u mogućnostima za igranje video-igara. U 2020. godini, a naročito od početka pandemije koronavirusa, situacija je potpuno drugačija. Iako gejming na Linuxu još uvek nije idealno iskustvo, situacija je drastično promenjena. Linux je postao ozbiljna gejming platforma.

steam_on_linux_gaming
Skrinšot

Najveće unapređenje u poslednjih par godina je broj dostunih igara i lakoća njihovog instaliranja. Sve ovo zahvaljujući Protonu, open source lejeru za kompatibilnost sa video-igrama za Windows. Iza ovog sjajnog softvera stoji kompanija Valve i Codeweavers tim developera. Proton je zasnovan na njihovom programu WINE koji omogućava kompatibilnost sa Windows programima i sada je dostupno preko 6500 naslova.

Što se tiče hardverske podrške, imate potpuno dostupne drajvere za Intelove integrisane grafičke kartice, samo je potrebno da imate noviju verziju Linux kernela. Slično je i za AMD koji sada već ima istoriju u podržavanju open source drajvera. Od skorije su dostupni i drajveri za NVIDIA softvere, zahvaljujući projektu Nouveau. Ova podrška nije kompletna zato što je NVIDIA zaključala svoj hardver i to je jedino što sprečava gejmere da se potpuno preorijentišu na Linux.

Za sve ostale nema prepreke, jer ono što pruža potpuno zadovoljstvo u gejmingu na Linuxu su specijalizovane distribucije za video-igre. One dolaze sa preinstaliranim softverima neophodnim za uživanje u gejmingu. Najpoznatije distribucije su Steam OS kompanije Valve, Game Drift sa sopstvenom prodavnicom, Lakka OS koji pruža doživljaj igranja na konzoli, Fedora i Ubuntu takođe imaju specijalizovani gejming distro itd.

Jedan komentar na “Gejming na Linuxu!? Zašto da ne?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *