foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Firefox 78.0: Novo izdanje Vatrene lisice

Mozilla Firefox, jedan od omiljenih veb brauzera na tržištu dobio je novu verziju. Kako je Firefox slobodan softver otvorenog koda, red nalaže da ispratimo izlazak njegove najnovije verzije. Najnovoji pečevi se prvenstveno odnose na bezbednost i stabilnost brauzera, ali će korisnici dobiti i neke dodatne korisne funkcije.

mozilla firefox open surce
Kredit za mokap: Freepik

Verzija 78.0 je glavno izdanje Firefoxa i objavljena je 30. juna 2020. godine. Ono što su developeri izdvojili kao prvu novinu u svojoj zvaničnoj objavi su nove opcije zaštitne table u adres-baru. Pored dosadašnjih funkcija izveštavanja o zaštiti od praćenja, curenja podataka i upravljanja lozinkama, sada ima i nove mogućnosti:

  • da pratite koliko ste imali rešenih curenja direktno na kontrolnoj tabli
  • da proverite da li je neka od vaših sačuvanih lozinki bila izložena curenju podataka

Da biste proverili sve informacije na kontrolnoj tabli ukucajte about:protections u adres-bar ili selektujte Privacy Protections (Zaštita privatnosti) iz glavnog menija.

mozilla firefox privacy protection
Skrinšot

Druga novina je dugme za osveživanje brauzera koje je dodato u dijalog za deinstaliranje Firefoxa. Ako poželite da reinstalirate Firefox zbog problema u radu, imaćete opciju da prvo osvežite brauzer kao jedno od mogućih lakših rešenja pre reinstaliranja.

Od ovog izdanja, vaš skrin-sejver neće više prekidati WebRTC pozive preko Firefoxa, što će značajno poboljšati kvalitet konferencijskih i video poziva na Firefoxu.

Firefox 78.0 je izdanje sa proširenom podrškom (ESR) u kome su promene načinjene u prethodnih 10 izdanja podržane za korisnike. Neke od njih su:

  • Kiosk mod
  • API za Service Worker i Push su dostupni
  • Mogućnost blokiranja autopleja je dostupna
  • Pregled i upravljanje veb sertifikatima preko about:certificate

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *