foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Da li su Linuxu potrebni Antivirus i Firewall?

Da li ste jedan od onih korisnika koji misle da je Linux neprobojan i imun na viruse? Mislite da su vaši Arch, Debian i Kali bezbednosno savršeni softveri? To jednostavno nije tačno i te tvrdnje su urbane legende gikova iz prethodnih generacija. Vaši sistemi su podjednako podložni napadima kao i svi drugi.

Pa, da li nam trebaju Antivirus i Firewall da se zaštitimo od malvera i Trojanaca? Ako želite da ih instalirate, oni Vam neće štetiti, ali ne, nisu vam neophodni. Postoji nekoliko dobrih razloga zašto ne treba da budete paranoični ako koristite Linux.

cyber_security
Kredit za fotku: Unsplash/Markus Spiske

Brojnost malvera za Linux

Prvi razlog zbog čega ne treba da brinete je popularnost Vašeg operativnog sistema. Koliko ljudi poznajete koji koriste Linux u svakodnevnom životu i radu? Verujem da je vrlo mali broj u pitanju. Upravo zbog malog broja potencijalnih žrtava ni „hakerima” nije isplativo da napadaju Linux.

Bili bismo jako naivni kada bismo tvrdili da uopšte ne postoje malveri za Linux. Samo što je veoma mala verovatnoća da ćemo naleteti na nekog. Linuksaši nisu baš oni likovi koji će kliktati svuda po internetu, bez da se zapitaju da li su bezbedni u svojim aktivnostima.

Samozaštita Linuxa od malvera

Način na koji je Linux konstruisan ne ostavlja previše prostora malverima da preuzmu kontrolu nad sistemom. S obzirom da je struktura sistema takva da vam je za svaku ozbiljniju promenu potrebna dozvola root administratora, čak i ako zakačite virus, on neće napraviti veliku štetu.

U slučaju da virus napadne Vaš sistem, on će biti pokrenut samo na lokalnom nalogu korisnika i neće biti sposoban da ošteti ceo sistem. Tako će malver završiti u svojevrsnoj zamci lokalnog korisnika i neće uticati na viši nivo sistema, odnosno root.

internet_security_protection
Kredit za fotku: Pexels/Pixabay

Bezbedna instalacija softvera

Specifičnost instalacije softvera na Linuxu višestruko povećava nivo bezbednosti sistema. Korisnici Windowsa i Maca moraju da preuzmu izvršni instaler (exe, msi ili dmg) koji zahteva pristup sistemu da bi izvršio instalaciju, što predstavlja autoput za malvere.

Kod Linuxa je potpuno drugačiji proces instalacije, jer su instaleri sadržani u paket menadžerima, kao što su APT ili YUM. Sve dok se držite pouzdanih repozitorijuma, bezbedni ste. Zato treba da se potrudite samo da izbegavate sumnjive PPA repozitorijume i da koristite oficijalne paket menadžere.

Kultura informatičke bezbednosti korisnika

Ukoliko ste upoznati odakle vam prete napadi malvera, lakše ćete se zaštititi. Jednostavno treba izbegavati sumnjive izvore preuzimanja aplikacija i PDF fajlova, sumnjive USB drajvove, prastare ekstenzije i plagine, neredovno apdejtovane kros-platformne aplikacije i potpuno izbegavati Javu i Flash.

Možete slobodno instalirati Antivirus program na Linux, ali je njihova efikasnost veoma upitna. Jer virusi su uvek ispred Antivirusa. Developeri prvo identifikuju virus, pa tek onda programiraju zaštitu. Što se tiče Firewalla, isto ga možete imati, ali vam nije neophodan, osim za servere.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *