foss_banner

Ejbre

Linux magazin

Da li će LibreOffice postati komercijalan?

LibreOffice je kancelarijski paket softverskih aplikacija razvijenih od strane zajednice udružene u neprofitabilnu organizaciju The Document Foundation. To je slobodan softver otvorenog koda (FOSS) zasnovan na temeljima OpenOffice-a, koji pak vodi poreklo od StarOffice-a. LibreOffice garnitura sadrži programe za obradu teksta, pravljenje i editovanje tabela, prezentacija, diagrama i crteža, rad sa bazama podataka i komponovanje matematičkih formula.

Pre nekoliko dana je na zvaničnom sajtu objavljen izlazak testne (beta) verzije LibreOffice 7.0 sa oznakom Personal Edition u logotipu i u sajdbaru. Pored toga, oznaka se pojavljuje i u informacionom prozoru sa podacima o sofveru sa boldovanim tekstom koji kaže da je lično izdanje (Personal Edition) podržano od volentera i namenjeno za individualnu upotrebu.

libreoffice 7.0 personal edition
Skrinšot

Ova novina u brendiranju i klasifikaciji LibreOffice-a je sa pravom izazvala zabrinutost kod korisnika. Jer ako koristite softver namenjen ličnoj upotrebi za komercijalne svrhe (npr. u svojoj firmi) to može izazvati određene pravne konsekvence. Međutim, i ovo izdanje LibreOffice-a biće objavljeno sa MPL (Mozzila Public License) licencom, koja je sekundarna verzija GNU GPL licence.

Povodom ovog pitanja oglasio se i Izvršni odbor fondacije javnim saopštenjem na mejling listi zvaničnog sajta. U saopštenju stoji da je Odbor postavio viziju poslovnog plana za narednih pet godina po kome je promenjeno ime proizvoda u oblasti brendiranja i marketinga. Ova promena ni na koji način neće uticati na licencu, dostupnost proizvoda i funkcionalnost u korišćenju. 

Ova oznaka „Personal Edition“ je deo šireg petogodišnjeg marketing plana koji pripremamo i koji ima za cilj odvajanje trenutnog slobodnog LibreOffice-a podržanog od zajednice od LibreOffice Enterprise proizvoda i usluga za pravna lica koji razvijaju članovi našeg ekosistema. Marketing plan je još uvek u izradi i spremni smo da prihvatimo i razmotrimo vaša mišljenja.
Članovi Izvršnog odbora The Document Foundation

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *